Vanaf het moment dat ik kon lezen - zo rond mijn vijfde - heb ik het ene boek na het andere verslonden. Met een boekje in een hoekje is een cliché, maar die uitdrukking ging voor mij zeker op. En nog steeds is lezen mijn grootste hobby.

Joke Linders schreef Trage post voor Anna Johanna, waarin zij in twaalf prachtige brieven haar kleindochter vertelt over de boeken die een grote rol in haar leven hebben gespeeld (informatie: www.jokelinders.nl).

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

Een leven lang lezen

Rossy, dat krantenkind

 

In 1964 kreeg ik op het Kerstfeest van de zondagsschool Rossy, dat krantenkind van An Rutgers van der Loeff-Basenau, over Rossy die haar broertje uit hun brandende huis redt en daarbij zelf ernstige brandwonden oploopt. Zo ernstig dat ze haar linkerhand moet missen. Haar ideaal - balletdanseres worden - lijkt ze daardoor te moeten opgeven. Ik vond het een indrukwekkend verhaal en las het keer op keer. Rossy was in mijn ogen een held. Niet zoals de hoofdpersonen in de vele andere meisjesboeken die ik had gelezen. Zij leefden veelal in een veilige wereld. Rossy was juist iemand die ondanks enorme tegenslag vasthield aan haar droom. Haar ontwikkeling daarin - want natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot - boeide me. Ook was het eerlijk geschreven, zonder vals sentiment. Ook daardoor vind ik het nog steeds een prachtig boek. Toen ik een paar jaar geleden een eerste druk te pakken kreeg, was ik daar dan ook erg blij mee.

© Janneke van der Veer 2024

Hierdoor geïnspireerd wil ik op deze pagina  een aantal boeken de revue laten passeren die indruk op mij hebben gemaakt.